flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом захищено права іноземної компанії

30 вересня 2014, 17:38

Господарським судом Сумської області було розглянуто два господарських спори між ТОВ “Метангаз-Моторс”(м.Суми) та D.C. INTERNATIONAL SAGL, Switzerland (справи 920/292/14 та № 920/1124/14). Предметом спору в обох випадках була поставка обладнання на загальну суму більше 3 млн. грн.

Позивач ТОВ “Метангаз-Моторс” обґрунтував свої вимоги тим, що на виконання умов Контракту ним була здійснена поставка обладнання, проте відповідач не розрахувався за отриманий товар.

Відповідач за первісним позовом (D.C. INTERNATIONAL SAGL), в свою чергу, заперечував факт підписання даного Контракту, наголошував, що не брав участі у господарських операціях на його виконання та не отримував жодних товарів від позивача, у зв’язку з чим ним була подана зустрічна позовна заява про визнання контракту недійсним

Судом встановлено, що місцем укладання спірних контрактів було визначено м. Суми.

Проте на момент укладання угоди особа, яка підписала контракти від D.C. INTERNATIONAL SAGL не мала відповідних повноважень та не знаходилась на території України.

Згідно ст. 204 Цивільного кодексу України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Відповідно до статті 208 Цивільного кодексу України у письмовій формі належить вчиняти зокрема правочини між юридичними особами.

Згідно ч.1 ст. 216 ЦК України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов’язані з його недійсністю.

З огляду на це обидва  контракти були визнані судом недійсними, в задоволенні первісних позовів відмовлено.

З повним текстом судових рішень можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень:

№ 920/1124/14

№ 920/292/14