flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом визнано не чинним рішення виконавчого комітету міської ради щодо вилучення земельної ділянки у військової частини

30 вересня 2014, 17:40

У справі №920/1235/14 заступник Сумського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері в інтересах держави, в особі Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій (м. Ромни) просив суд визнати не чинним рішення виконавчого комітету Роменської міської ради народних депутатів Сумської області щодо вилучення у військової частини 74445 земельної ділянки площею 0,25 га та зобов’язати Роменську міську раду Сумської області повернути земельну ділянку Міжрегіональному центру швидкого реагування ДСНС України (правонаступник військової частини 74445 (73 окремий інженерний аеродромний батальйон).

Рішенням Роменської міської ради земельна ділянка загальною площею 0,25 га, в місті Ромни була вилучена у військової частини №74445 та зарахована до земель Роменської міської ради у зв’язку з відмовою військової частини від цієї земельної ділянки.

Суд дійшов до висновку про те, що в матеріалах справи відсутні докази надання згоди Міністерства оборони України, як власника спірної земельної ділянки, на її вилучення та подальшу передачу в рахунок земель Роменської міської ради. Відповідно до ст. 4 Земельного кодексу України (в редакції від 18.12.1990 р., чинній на момент прийняття спірного рішення) землі оборони не можуть передаватись у колективну та приватну власність.

Встановлено, що рішенням виконавчого комітету Роменської міської ради  затверджено проект відведення зазначеної земельної ділянки ПП “ОСНА” для будівництва гаражів та складу будівельних матеріалів. Цим же рішенням ПП “ОСНА” вказана земельна ділянка загальною площею 0,25 га передана в постійне користування. Але спірну земельну ділянку було передано ПП “ОСНА” в той час, коли на ній вже були розміщені об’єкти нерухомості  - гаражі військовослужбовців військової частини 74445.  

Гаражі були побудовані за власний кошт на підставі письмової згоди, викладеній в листі начальника центрального квартирно-експлуатаційного управління Міністерства оборони України голові Роменської міської ради народних депутатів (надано згоду на передачу 0,25 га земель військового містечка №2 ПП “ОСНА” за умови виділення 16 місць під будівництво індивідуальних гаражів для військовослужбовців). Вказаними гаражами громадяни продовжують користуватись і до цього часу, проте право користування земельною ділянкою під нерухомим майном не оформлене ними належним чином. У квітні 2013 року вони отримали від ПП “ОСНА” письмову вимогу про звільнення гаражів та земельної ділянки під ними.

Судом  визнано не чинним рішення виконавчого комітету Роменської міської ради народних депутатів Сумської області щодо вилучення у військової частини 74445 земельної ділянки площею 0,25 га. Правонаступником військової частини 74445 (73 окремий інженерний аеродромний батальйон) є міжрегіональний центр швидкого реагування державної служби України з надзвичайних ситуацій України.

 З повним текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень запосиланням