flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Захист прав людини під час карантинних обмежень»

06 грудня 2021, 13:24
В Господарському суді Сумської області відбулось інтерактивне навчання із суддею суду Юлією Джепою за темою «Захист прав людини під час карантинних обмежень».
Ця онлайн zoom-конференція проходила в рамках 18 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. А його цьогорічною темою є - «Повне одужання», що присвячена праву людини на здоров’я. Під час переглядів документального кіно, учасники фокусувалися на роздумах про те, як пандемія змінила кожного/-ну з нас, наше суспільство, країну та світ. Які проблеми системи охорони здоров’я оголила коронакриза, міфи, що виникли через COVID-19, страхи, соціальну дистанцію, пристосування до нової реальності та про те, від яких прав людини довелося відмовитися в обмін на охорону здоров’я суспільства. А головне — чи можливе повне одужання?
Так, на думку судді Господарського суду Сумської області Юлії Джепи, в Україні одні із найдемократичніші умови щодо захисту прав людини в умовах пандемії та з огляду на карантинні обмеження, які запроваджуються по всьому світу. Під час розмови суддя навела приклади практик Європейського суду по правам людини, щодо розгляду спорів щодо вакцинації. Одним із лейт-мотивів рішень ЄСПЛ ґрунтувалися на позиції щодо створення безпечних умов для життя, роботи, розвитку громадян і, майже чи не єдиними таким вирішенням є обов’язкова вакцинація.
В дискусії та обговоренні цієї теми взяли участь студенти Сумського національного аграрного університету, викладачі цього вищого навчального закладу, співробітники суду.