flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників судового процесу!

30 листопада 2021, 16:32

 З набранням чинності Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - Положення) змінився порядок вчиненні окремих процесуальних дій передбачених ГПК України.

Оголошення про створення та забезпечення функціонування трьох підсистем (модулів) ЄСІТС опубліковане на вебпорталі судової влади України https://court.gov.ua/press/news/1173657  та в газеті "Голос України" №168 (7668) від 4 вересня 2021 року на 15 сторінці. В оголошенні, зокрема, визначені пункти Перехідних положень ГПК України, які зазнали змін після набрання чинності Положенням.

Звертаємо увагу, що змінився порядок надсилання судових рішень та інших документів.

Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою. Такий порядок передбачений ч.7 ст. 6 ГПК України.

Реєстрація офіційної електронної адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (створення Електронного кабінету) є обов’язковою для адвокатів, нотаріусів, приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, державних органів, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання державного та комунального секторів економіки.

Також зауважте, що належним порядком подання апеляційної скарги, є той, який передбачений ст.257 ГПК України, а саме: апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

У випадку надходження апеляційних скарг до Господарського суду Сумської області, такі документи пересилаються до Північного апеляційного господарського суду за належністю.