flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Кролевецьводоканал» сплатить 1,4  млн грн збитків за користування водними ресурсами без спеціального дозволу

03 листопада 2021, 12:02

До суду із позовом звернувся прокурор Конотопської окружної прокуратури в інтересах держави в особі позивача – Державної екологічної інспекції у Сумській області до відповідача Комунального підприємства «Кролевецьводоканал про стягнення 4,7 млн грн збитків, які завдані за  порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища за  використання водних ресурсів без спеціального дозволу. Цей факт було виявлено під час планової перевірки на дотримання підприємством вимог природоохоронного законодавства у період з 14.04.2021 по 27.04.2021. 

Пунктом 9 частини 1 статті 44 Водного кодексу України передбачено обов'язок водокористувача здійснювати спеціальне водокористування лише за наявності дозволу.

Водночас відповідач в обґрунтування своїх заперечень повідомив суд, що під час виконання розрахунку збитків, заподіяних внаслідок самовільного використання підземних вод, позивачем не було враховано, що для житлово-комунального підприємства є ставка рентної плати, помножена на коефіцієнт 0,3. Так, пунктом 255.7 статті 255 Податкового кодексу України визначено, що житлово-комунальні підприємства застосовують до ставок рентної плати коефіцієнт 0,3, тому на думку відповідача, збитки складають 1,4 млн грн.

Розглянувши матеріали справи,  суд вирішив, що позовні вимоги прокурора є такими, що підлягають задоволенню в частині стягнення з відповідача 1,4 млн  збитків, а у  задоволенні позову щодо стягнення з відповідача збитків в сумі 3,3  суд відмовив, у зв’язку з необґрунтованістю розміру шкоди.