flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ознайомлення з матеріалами судової справи

26 жовтня 2021, 16:36
Учасники справи мають право ознайомлюватися з матеріалами судових справ, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень. Це право передбачено статтею 42 Господарського процесуального Кодексу України. Разом з тим, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, які подали апеляційну чи касаційну скаргу на відповідне рішення, мають право ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії з документів, долучених до справи, одержувати копії судових рішень у порядку, передбаченому КАС України (ч. 2 ст. 11 КАС України). Яким чином це відбувається, обговоримо в інтерв`ю з начальником відділу документального забезпечення та контролю (канцелярія) Господарського суду Сумської області Ларисою Литвиненко.
 
Хто може ознайомитися із матеріалами судової справи?
 
– Порядок ознайомлення з матеріалами судової справи регламентовано Розділом Х Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, відповідно до якого справи видаються для ознайомлення працівником апарату суду за резолюцією судді (судді-доповідача), або голови суду, або заступника голови суду на підставі письмової вимоги (заяви) таким особам: 
  • прокуророві, який має право на участь у розгляді справи, – після пред’явлення службового посвідчення;
  • адвокатам, які беруть участь у розгляді справ (після пред’явлення документа, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги, зокрема: посвідчення адвоката, договору про надання правової допомоги; довіреності; ордера; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги);
  • учасникам справи, а також особам, які не брали участі в справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов’язки (після пред’явлення документа, що посвідчує особу: паспорта, службового посвідчення, пенсійного посвідчення тощо, та в необхідних випадках – доручення представника).
Особам, які мають право витребовувати справи за службовим становищем для проведення аналізів, узагальнень або з іншою метою, не пов’язаною з розглядом справи, справи видаються тільки на підставі відповідної письмової вимоги з резолюцією голови суду (якщо провадження у справі закінчено) або судді/судді-доповідача (якщо провадження у справі не закінчено), після пред’явлення службового посвідчення.
Органи досудового розслідування під час кримінального провадження можуть отримати у слідчого судді. Одним з них є тимчасовий доступ до речей і документів, який полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом вилучити їх (ст.159 КПК України).
 
Яким чином відбувається процес ознайомлення із матеріалами справи? Чи є певні вимоги?
 
– Ознайомлення з матеріалами справи проводиться виключно у приміщенні суду, у визначеному наказом голови суду місці, протягом усього робочого часу та в присутності працівника апарату суду. Так, у Господарському суді Сумської області є спеціально обладнана кімната для ознайомлення з матеріалами справи, яка розташована на 1 поверсі приміщення суду. Особи під час ознайомлення з матеріалами справ можуть робити з них виписки та копії відповідно до вимог законодавства. Після ознайомлення з матеріалами судової справи особа робить відповідний запис на своїй заяві про надання судової справи для ознайомлення (із обов’язковим зазначенням підпису, ініціалів та прізвища, дати ознайомлення), після чого заява долучається до матеріалів судової справи. Факт ознайомлення із матеріалами справи фіксується працівником апарату суду в журналі видачі судових справ шляхом вчинення запису про те, хто і коли ознайомлювався зі справою.
 
Чи є можливість сьогодні ознайомитись з матеріалами справи дистанційно, в електронному вигляді? 
 
– Так, ознайомлення з матеріалами справи у Господарському суді Сумської області можна замовити завчасно, подавши до суду заяву про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді.
Особи, які зареєстровані в ЄСІТС, мають змогу знайомитися з матеріалами справи в електронному вигляді, оскільки всі внесені до АСДС документи та повідомлення по справі надсилаються до Електронних кабінетів користувачів в автоматичному порядку, у випадку дотримання обов’язкових умов описаних в Інструкції користувача з питань організації роботи в підсистемі «Електронний суд» КП «ДСС».
Разом з тим у разі, коли такі умови не забезпечуються, справа розглядається в паперовому вигляді (не внесені дані РНОКПП сторони по справі або електронні документи не прикріплені до АСДС чи не підписані), в Електронному суді реалізовано функціонал, який дозволяє користувачу сформувати та подати до суду заяву про можливість ознайомитися з матеріалами справи в електронному вигляді.
Відповідна заява розглядається судом у порядку, визначеному для ознайомлення з матеріалами справи у паперовій формі. У разі задоволення такої заяви, у суді забезпечуються умови, необхідні для можливості автоматичного надсилання документів до Електронного кабінету користувача – вносяться дані РНОКПП чи (за наявності в суді можливості) скануються та завантажуються до АСДС електронні документи.
 
Чи є можливість надсилання засобами ЄСІТС копій документів, поданих до суду однією стороною , іншій стороні по судовій справі?
 
– Звичайно, підсистема Електронний суд надає можливість подані учасником справи до суду документи надсилати іншим учасникам справи, якщо такі учасники зареєстровані в ЄСІТС. Такі документи надсилаються в автоматичному режимі, якщо документи подані через Електронний суд, або окремо завантажені в АСДС в електронній формі (електронні документи, що надійшли на адресу електронної пошти, чи від скановані документи, які надійшли до суду в паперовій формі). При цьому такі документи надсилаються лише учасникам справи, які зареєстровані в ЄСІТС, та ідентифікаційні дані про яких внесені в АСДС.
Водночас, ГПК містить вимогу, щодо надсилання учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів, листом з описом вкладення (ст.172 ГПК).