flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Незалежна і єдина, будь навіки, Україно"!

20 серпня 2021, 15:05
Сьогодні до Дня незалежності України, в Господарському суді Сумської області відкрилась творча експозиція із робіт народних майстрів: "Незалежна і єдина, будь навіки, Україно". Виставку присвячено українській культурі, відродженню та збереженню скарбів національно-культурної спадщини. Якщо суд працює на вістрі конфліктів, то мистецтво навпаки – здатне об'єднувати та надихати.
Виставку відкрила голова суду Євгенія Жерьобкіна, привітавши колег із державним святом і, навівши слова відомого українського філософа Михайло Грушевського, який писав: «Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ — нацією, країна — державою. Вся наша надія – в нас, вся сила – в народі». За словами голови суду, роботи народних майстрів з етнічними мотивами, які представлені у фоє суду, створюють особливу атмосферу. В експозиції представлені : витинанки, художній розпис, вишивка, картини намальовані олійними фарбами, вироби із глини.
На відкриття виставки завітала завідувачка декоративно-ужиткового мистецтва Сумського обласного музею ім. Н. Х. Онацького Ірина Яніна. Вона розповіла про кожний із представлених жанрів народного мистецтва та авторів, які надали свої роботи. Тут і витинанки Ганни Гаранжі, і вироби із глини, картини із тканини студентів Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського, куратори Ніна Негреба і Галина Жук, і роботи сумського художника Миколи Псуненка.
Народна майстриня Світлана Бідна, презентувала свої витинанки, розповіла про значення символів орнаменту. Так, витинанка "Писанковий рай" з намальованими символами Оранти, дубом, калиною, уособлює оберіг України, духовність та єдність нашої країни.
На виставці всі охочі мали можливість поспілкуватися з майстрами, поставити свої запитання, ближче розглянути витвори народного мистецтва.
Творча експозиція буде розміщена в суді до середини вересня.