flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За невірно зазначену масу вантажу стягується штраф у п`ятикратному розмірі провізної плати

27 липня 2021, 13:02

До суду із позовом звернулось АТ “Українська залізниця” до ТОВ“Техно-Транс“ про стягнення 162 тис. грн за невірно зазначену масу вантажу, а також судових витрат.

Судом встановлено, що сторони уклали договір на перевезення вантажу, брухту чорних металів зі станції Гуменці Південно-Західної залізниці на станцію Сартана Донецької залізниці. При переважуванні зазначеного вагону, було виявлено розбіжності у 150 тон між заявленою масою й фактичною.  

Статтею 37 Статуту залізниць України  встановлено, що під час здавання вантажів для перевезення відправником має бути зазначена у накладній їх маса.

Відповідно до статті 24 Статуту залізниць України залізниця має право перевірити правильність відомостей про вантаж, зазначений відправником у накладній на станції відправлення, під час перевезення та на станції призначення.

Підставою для покладання на відправника відповідальності, згідно зі статтею 122 Статуту залізниць України, за неправильне зазначення ним відомостей про масу вантажу, є комерційний акт, складений у випадках, передбачених статтею.

Факт неправильного зазначення відправником відомостей про масу вантажу засвідчується комерційним актом, а з відправника за невірно зазначену у накладній масу вантажу стягується штраф у п`ятикратному розмірі провізної плати за всю відстань перевезення.

За приписами частини першої статті 216 ГК України  учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених Господарським кодексом України, іншими законами та договором.

Враховуючи факт невірно вказаної відповідачем у залізничній накладній маси вантажу, суд приходить до висновку щодо правомірності та обґрунтованості позовних вимог позивача. На підставі ст. 129 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.