flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляція залишила без змін рішення щодо стягнення із КП «Водоканал Білопілля» 2,3 млн грн збитків заподіяних довкіллю

26 липня 2021, 14:30

Північний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду Сумської області, яким з Комунального підприємства «Водоканал Білопілля» стягнуто до спеціальних фондів державного та місцевого бюджетів 2,3 млн грн збитків, заподіяних довкіллю.

В березні поточного року із відповідним позовом до Господарського суду Сумської області звернувся керівник Конотопської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Сумській області. Підставою позову стало те, що КП «Водоканал Білопілля» упродовж 2018-2019 років здійснювало забір підземних вод без спеціального дозволу на користування надрами, що є порушенням ст. 17 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» та ст. 19 Кодексу України «Про надра». З матеріалів справи суд встановив, що у діях відповідача наявні всі елементи правопорушення, що є підставою для покладення на нього відповідальності за заподіяну шкоду довкіллю.

За приписами ст. 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу.

Відповідно до ст. 34 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", завдання контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища полягають у забезпеченні додержання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища всіма державними органами, підприємствами, установами та організаціями, незалежно від форм власності і підпорядкування, а також громадянами.

Господарський суд Сумської області ухвалив рішення про  задоволення позову прокурора, яке підтримав  суд апеляційної інстанції.