flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підприємець через суд стягнув 94 тис. грн за договором оренди

22 липня 2021, 11:27

До суду із позовом звернулась фізична особа-підприємець щодо стягнення боргу з орендної плати за договором оренди нежитлового приміщення у сумі 94 тис. грн з іншого підприємця.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що прийняті зобов’язання щодо сплати орендної плати за вказаним договором відповідач виконував неналежним чином. Позивач направляв на адресу відповідача лист-вимогу щодо сплати заборгованості  за оренду нежитлових приміщень, який залишилася без відповіді.

Договір оренди є одним з видів зобов`язального майнового найму, правовідносини за яким регламентуються загальними нормами зобов`язального права та майнового найму.

Своєчасне внесення орендної плати за користуванням майном є одним з основних обов`язків наймача (орендаря), належне виконання якого вимагається законом.

За користування майном з наймодавця справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України).

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч. 1 ст. 612 ЦК України).

Враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку про обґрунтованість та доведення позовних вимог щодо стягнення з відповідача орендної плати в сумі 94 тис. грн.