flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд вирішив 0,4261 га земель повернути до комунальної власності

09 червня 2021, 16:07

До суду із позовом звернувся керівник місцевої до відповідачів: Сумської міської ради та ФОП Л. про визнання незаконним та скасування рішення щодо договору оренди землі площею 0,4261 га за адресою: м. Суми, вул. І. Піддубного, 27 та зобов’язати ФОП повернути цю земельну ділянку до  комунальної власності.

Прокурор зазначає, що земельна ділянка передана другому відповідачу без проведення земельних торгів з порушенням вимог земельного законодавства.

Статтею 328 ЦК України         передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Підстави та порядок переходу права на земельну ділянку при переході права власності на розташовані на ній житловий будинок, будівлю або споруду визначаються статтею 377 ЦК України та ст. 120 ЗК України.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про те, що з набуттям другим відповідачем права власності на об’єкт нерухомості, який розташований на спірній земельній ділянці, до нього, як до нового власника цього нерухомого майна, в силу положень статей 120 Земельного кодексу України    та 377 ЦК України, не перейшло право власності на спірну земельну ділянку так як продавець на момент укладення договору купівлі - продажу не мав права власності на цю земельну ділянку.

У відповідності до ч. 2 ст. 124 Земельного кодексу України    передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

Розглянувши матеріали справи, суд задовольнив позов повністю.