flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням суду територіальній громаді було повернуто земельну ділянку зі ставком площею 34,85 га

06 квітня 2021, 10:54

До суду із позовом звернувся керівник Охтирської місцевої прокуратури до відповідачів: Чернеччинської сільської ради Охтирського району та громадської організації “Жирний карась” про визнання незаконним та скасування рішення сільської ради щодо оренди водного об’єкту площею 34,85 на території Бугруватської сільської ради.

Судом встановлено, що це рішення було прийнято з порушенням вимог Водного кодексу України, Земельного кодексу України, Закону України «Про оренду землі», а тому підлягає скасуванню, а договір оренди водних об’єктів визнанню — недійсним. Адже  земельні торги щодо передачі в оренду земельної ділянки площею 34,85 га, в тому числі під водою площею 23,4 га, не проводилися, що безумовно є порушенням вимог чинного законодавства. Крім того, за інформацією ГУ Держгеокадастру в Сумській області ця земельна ділянка вважається несформованою та не має кадастрового номера, а тому не може бути об’єктом цивільних прав та передаватися в оренду.

Таким чином, оскільки ГО «Жирний карась» використовував земельну ділянку та водний об’єкт неправомірно, з метою відновлення становища, що існувало до порушення, земельна ділянка та водний об’єкт підлягають поверненню. Суд вирішив позов прокурора задовольнити повністю.