flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Товариство через суд відсудило понад 260 тис. грн за непоставлений товар

23 березня 2021, 17:28

До суду із  позовом ТОВ «ГЕО – ДЕЛЬТА - КБ» до відповідача ТОВ «ЄВРОМОДУЛЬ» про стягнення 261,4 тис. грн. Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідачем було порушено свої зобов’язання за договором поставки, а тому наявні підстави для нарахування інфляційних втрат та 3 % річних від простроченої суми основної заборгованості відповідно до частини другої статті 625 Цивільного кодексу України.

ТОВ «Євромодуль» та ТОВ «ГЕО-ДЕЛЬТА-КБ» (учасники судового процесу) досягнуто згоди щодо придбання позивачем у відповідача вагону-будинку «Лабораторія» в кількості 1 шт. за ціною 249 тис. грн. Позивач згідно з платіжним дорученням перерахував відповідачу грошові кошти, але товар поставлений не був. Таким чином позивач, посилаючись на вимоги частини другої статті 530 ЦК України, зазначає, що відповідач зобов’язаний був здійснити поставку товару або здійснити повернення суми передоплати за товар, проте відповідач вищезазначений товар позивачеві не поставив, грошові кошти не повернув.

Статтею 193 ГК України встановлено обов’язок суб’єктів господарювання та інших учасників господарських відносин виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов’язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення

Відповідно до статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Договір є обов’язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог та задовольнив позов.