flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підприємство відсудило 150 тис. грн за договором зберігання

23 лютого 2021, 14:33

До господарського суду із позовом звернулось ТОВ “Мастер Фуд” до відповідача фізичної особи-підприємця Щ. про стягнення 155 тис. грн заборгованості за договором відповідального зберігання,  вартість неповернутого майна, штраф та судовий збір. Сторонами було укладено договір згідно із яким, зберігач зобов’язувався на платній основі надавати послуги відповідального зберігання майна поклажодавця (безалкогольні напої, питна вода, європіддони) на загальну суму 141,4 тис. грн,  а поклажодавець зобов’язувався приймати та оплачувати надані зберігачем послуги. Договором було передбачено, що за втрату (недостачу) майна, що передане на відповідальне зберігання, зберігач відшкодовує поклажодавцю в повному розмірі збитки, спричинені такою втратою, а також сплачує штраф в розмірі 10% від вартості втраченого майна.

Так, позивачем на адресу відповідача було надіслано лист з вимогою щодо повернення майна, але вона залишилась без відповіді, повернення майна відповідач не здійснив.

За змістом ч. 1 ст. 936 ЦК України за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов`язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Враховуючи встановлені судом факти та зміст позовних вимог, з огляду на невиконання відповідачем умов договору, відсутність в матеріалах справи доказів повернення позивачу 141,4 тис. грн вартості переданого на зберігання товару, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.