flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На користь НАК «Нафтогаз України» вирішено спір про стягнення із ТОВ «Шосткинське підприємство «Харківенергоремонт» 884 тис. грн

08 лютого 2021, 12:57

До суду звернулось НАК «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» до відповідача ТОВ «Шосткинське підприємство «Харківенергоремонт» про стягнення 884 тис. грн заборгованості за постачання природного газу, штрафні санкції та пеню.

Судом встановлено, що сторони уклали договір: позивач зобов’язувався поставити споживачеві у 2018 році природний газ, а споживач зобов’язувався оплатити його на умовах укладеного договору. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач порушив взяті на себе зобов'язання та всупереч умовам укладеного між сторонами договору несвоєчасно оплатив спожитий природний газ, у зв’язку з чим були нараховані пеня, 3% річних та інфляційні втрати.  

Перевіривши обставини, пов’язані з правильністю здійснення розрахунку, враховуючи встановлений судом факт несвоєчасної оплати відповідачем природного газу поставленого у листопаді-грудні 2018 року, січні-квітні 2019 року, суд вважає правомірними та обґрунтованими вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 551, 4 тис. грн пені.

Відповідач, посилаючись на приписи ст. 551 ЦК України, ст. 233 ГК України, просив суд зменшити заявлений позивачем до стягнення розмір пені на 90 %, враховуючи те, причиною є низька платоспроможність населення і недостатність виділених коштів для фінансування бюджетних установ, які також мають заборгованість перед ним. Штрафні санкції, які нараховані позивачем, стануть причиною погіршення діяльності відповідача.

Відповідно до ч. 3 ст. 551 ЦК України розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.

Оцінивши наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку про те, що  розмір пені в сумі 551 тис. грн. за порушення умов оплати поставленого газу на 22,5 млн. грн. не є надмірно великим, майновий стан обох сторін є збитковим,  відповідачем не надано належних та допустимих доказів, того, що підприємство не має коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, а також встановлено факт порушення відповідачем умов договору щодо дотримання строків проведення розрахунків, що також не заперечується самим відповідачем у відзиві на позов.

Суд відмовив в задоволенні клопотання відповідача про зменшення розміру пені на 90% у повному обсязі і вирішив задовольнити позовні вимоги НАК «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» про стягнення із боржника 884 тис. грн заборгованості за постачання природного газу, штрафні санкції та пеню .