flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув із підприємства майже 300 тис. грн за порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища

01 лютого 2021, 14:54

 

До суду із позовом звернувся керівник Охтирської місцевої прокуратури Сумської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Сумській  про до відповідача  Підприємства облспоживспілки "Охтирський цегельний завод" про стягнення 291 тис. грн за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської діяльності.                

В період з 29.09.2017 по 27.09.2018 підприємство облспоживспілки «Охтирський цегельний завод» здійснювало викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від Гофманської 20-ти камерної печі без дозволу.

За ст. 16 Конституції України забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов'язком держави.

Кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки (ст. 66 Конституції України).

Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі (ст. 69 вище зазначеного Закону).

Враховуючи зазначене, суд приходить до висновку, що, заподіяна підприємством облспоживспілки «Охтирський цегельний завод» шкода інтересам держави у вигляді здійснення стаціонарним джерелом викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря у розмірі 291103,21 грн. підлягає відшкодуванню у повному обсязі.