flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На Сумщині судові охоронці удосконалювали професійні навички під час тактико-спеціальних навчань

29 січня 2021, 11:39

В приміщенні господарського суду Сумської області та на прилеглій території співробітники Служби судової охорони відпрацьовували алгоритми дій під час виникнення нештатних ситуацій у суді. Відпрацьовували тактичні дії під час забезпечення безпеки судді, стримування натовпу агресивно налаштованих осіб у їх спробах прорватися через лінію охорони на вході до судової установи, у разі виникнення безладів та порушень громадського порядку безпосередньо під час судового засідання, деблокування приміщення судової установи. Практичні заняття із тактики дій судових охоронців територіального управління Служби судової охорони пройшли під керівництвом Сергія Стеблянка, заступника начальника територіального управління зі Служби.

«Перебуваючи в будівлі суду, кожна людина – суддя, працівник апарату суду, учасник судового процесу або звичайний відвідувач – має відчувати себе в повній безпеці. Це головне завдання Служби судової охорони. Співробітники управління несуть службу на постах охорони, здійснюючи пропускний режим, перевірку документів та забезпечуючи безпеку. Основними завданнями є припинення проявів неповаги до суду, охорона приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, забезпечення особистої безпеки суддів, а також всіх учасників судового процесу. Крім того, Закон України «Про судоустрій і статус суддів» надає право співробітникам Служби судової охорони застосовувати зброю, заходи фізичного впливу та спеціальні засоби для охорони громадського порядку в судах, захисту суддів та учасників судового процесу», - зазначив керівник занять.

Коментуючи навчання начальник територіального управління Служби судової охорони у Сумській області Володимир Бабич зазначив, що в цьому році це вже другі навчання, в ході яких було відпрацьовано ряд нештатних ситуацій, які можуть виникнути на об’єкті охорони, опрацьовано механізм взаємодії з правоохоронцями, а також алгоритм дій кожного співробітника резерву. В цілому співробітники Служби успішно виконали поставлені навчальні завдання.

За словами Сергія  Пойманова, командира першого відділення(господарський суд Сумської області) другого взводу першого підрозділу Територіального управління Служби судової охорони у Сумській області, який відповідає за безпеку на об’єкті,  такі заняття допомагають відпрацювати різні непередбачувані та екстремальні ситуації, підвищують професійні навики та навчають оперативно на них реагувати.

Заняття тривали кілька годин, як на прилеглій території суду, так і в середині, безпосередньо у залі судового засідання. На думку керівництва суду запровадження європейської практики охорони правопорядку спеціалізованим підрозділом є важливим  кроком в судовій реформі.