flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розірвав незаконний договір оренди між ліцеєм та товариством на 230 га сільськогосподарських угідь

08 грудня 2020, 15:26

До Господарського суду Сумської області звернувся прокурор Роменської місцевої прокуратури до відповідача ТОВ “Агропартнери-2009” про визнання недійсним та припинення на майбутнє договору на обробку ґрунту та вирощування сільськогосподарської продукції. Цей договір було укладено між Державним професійно-технічним навчальним закладом  “Синівський професійний аграрний ліцей” та ТОВ“Агропартнери-2009”. В обґрунтування позовної заяви прокурор посилався на те, що оскаржуваний договір не відповідав вимогам чинного законодавства, суперечив інтересам держави та був удаваним.  

Зі змісту договору вбачалось, що право володіння та користування землею площею 230 га, що належали землекористувачу, реалізувалися не ліцеєм, а відповідачем.  Спірний правочин вчинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили, зокрема договору оренди земельної ділянки.

Згідно із вимогами чинного законодавства, об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, пов’язаних із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення органом управління можливості користування державним нерухомим майном відповідно до законодавства. Таким чином, ліцей не наділений повноваженнями розпоряджатися земельними ділянками, зокрема, передавати їх в оренду.

Суд задовольнив позовні вимоги прокурора, як обґрунтовані та правомірні.