flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДП «Борзнянське лісове господарство» через суд відстояло право на повернення 71тис. грн боргу

02 грудня 2020, 15:13

До суду звернулось ДП  «Борзнянське лісове господарство» до відповідача ТОВ «Кролевецький агробуд»  про стягнення 71 тис. грн заборгованості, яка виникла у зв’язку з неналежним виконанням відповідачем умов договору купівлі-продажу.

Судом встановлено, що на початку року сторони уклали договір. ДП  «Борзнянське лісове господарство» зобов’язувався передати у власність відповідача круглі лісоматеріали різних порід в розрізі класів і груп діаметрів та дров’яну деревину для промислового використання, а покупець зобов’язувався прийняти товар і сплатити за нього ціну відповідно до умов, що визначені договором.

В ході розгляду справи позивач мотивував свої вимоги тим, що на виконання умов договору відвантажив партію лісопродукції для відповідача на загальну суму 116 тис. грн, що підтверджується товарно-транспортною накладною, а відповідач сплатив лише частину належної суми – 45 тис. грн.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з вимогами статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Суд не прийняв до уваги заперечення відповідача, в яких він зазначає, що причиною несплати грошового зобов’язання стали карантинні заходи на території України.

Згідно з положеннями статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання).

Таким чином, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог про стягнення з відповідача на користь позивача 71 тис. грн і задовольнив їх в повному обсязі.