flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За порушення договору відповідач сплатить борг та штрафні санкції

01 грудня 2020, 11:37

До Господарського суду Сумської звернулось ТОВ  «ОЛГА-ТОРГ» до відповідача ТОВ «ФК МАСТЕР ТРЕЙД» про стягнення 10,2 тис. грн заборгованості за поставлений товар, 3 % річних, штрафу, пені та судових витрат.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідачем було порушено умови договору поставки щодо оплати поставленого товару, а тому наявні підстави для нарахування штрафних санкцій.

Позивач на виконання умов договору поставив відповідачу товар, що підтверджується видатковими накладними, проте відповідачем не здійснено оплату за поставлений позивачем товар.

Договір є обов’язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

Статтею 174 ГК України визначено, що підставою виникнення господарських зобов’язань зокрема є господарські договори та інші угоди, передбачені законом, а також угоди, не передбачених законом, але такі, які йому не суперечать.

Відповідно до статті 509 ЦК України зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.

Враховуючи вищевикладені обставини та норми законодавства, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог .