flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про розгляд протягом 1 кварталу 2014 року господарським судом Сумської області справ, які можуть мати суспільний резонанс

17 квітня 2014, 11:14

Інформація про суми коштів, стягнутих рішеннями господарських судів на користь державних та інших банків
У першому кварталі 2014  року у 25 справах господарського суду Сумської області було прийнято рішення про стягнення на користь банків. Загальна сума стягнення складає 50 148 378 грн. Із зазначених справ в 13 задоволено позови ПАТ Комерційний банк «Приватбанк». У спорах про стягнення на користь банків позивач, як правило, просив суд стягнути з відповідача на свою користь заборгованість по кредиту та штрафні санкції.
Всі стягнення присуджені на користь комерційних банків. Справи про стягнення на користь державних банків протягом 1 кварталу 2014 року господарським судом Сумської області не розглядались.
Через значну суму стягнень суспільний інтерес зі справ даної категорії викликали позови банків до ВАТ «Сумихімпром» (справи №920/1884/13 ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк» 4 738 023 грн. та №920/226/14 ПАТ «Індустріалбанк» 42 159 367 грн.).
Окремо слід зазначити, що у першому кварталі 2014 року судом винесено 3 судові рішення на користь структур Національного банку України, які не є комерційними або державними банками в розумінні Закону України «Про банки і банківську діяльність» (справи №920/2151/13, №920/2058/13, №920/219/14). Всі три справи стосувались розірвання договорів підряду та стягнення заборгованості за невиконання договірних зобов’язань відповідачем по справам було ТОВ «Вотекс-Україна». Загальна сума стягнення склала 25 608 374 грн.
 

Інформація про повернення земельних ділянок до державної та комунальної власності (у тому числі з оренди)
Протягом 1 кварталу 2014 року господарським судом прийнято 4 рішення пов’язані з поверненням земельних ділянок до державної та комунальної власності
У справі 92/2013/13 встановлено, що вилучена незаконним рішенням органу місцевого самоврядування з постійного користування позивача земельна ділянка належить до земель державної власності, які не можуть передаватись у комунальну власність. Рішення Шосткинської міської ради щодо вилучення у Казенного підприємства “Шосткинський казенний завод “Зірка” (позивача) земельної ділянки площею 3,6125 га визнано нечинним.
У справі 5021/1951/12 визнано недійсним договір оренди землі та розпорядження голови Шосткинської районної державної адміністрації “Про поновлення договору оренди землі Публічного акціонерного товариства “Бель Шостка Україна” для промислової діяльності на території Воронізької селищної ради” через те, що надання у власність або у користування земельних ділянок для промислової діяльності, без здійснення будівництва об’єктів, пов’язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району відноситься до повноважень обласних державних адміністрацій (відповідно до статті 122 Земельного кодексу України у редакції чинній на момент укладання договору). ПАТ “Бель Шостка Україна” зобов’язано повернути земельну ділянку площею 30,9023 га до земель запасу Воронізької селищної ради Шосткинського району Сумської області.
У справі 9520/32/14 прийнято рішення розірвати договір оренди земельної ділянки укладений Сумською міською радою з відповідачем (Товариство з обмеженою відповідальністю “Альрамі” визнаний  банкрутом), який в порушення своїх зобов’язань по договору неналежним чином виконував обов’язок щодо сплати орендної плати та систематично, більше 3 місяців підряд не вносив орендну плату за користування земельною ділянкою
У справі 920/315/14 зобов’язано відповідача (ТОВ «Охтиркабудінвест»), який продовжував користуватись земельною ділянкою після закінчення дії договору оренди без правовстановлюючих документів та сплати платежів за землю  повернути Охтирській міській раді земельну ділянку, площею 1,4480 га. Рішення оскаржено відповідачем в апеляційному порядку.

Інформація про повернення нерухомого майна до державної та комунальної власності (у тому числі з оренди)
У справі 920/2030/13 суд зобов’язав Товариство з обмеженою відповідальністю “Консервний завод “РЕГІНА” передати Управлінню комунальної власності Білгород-Дністровської міської ради нежитлові приміщення, які надавалися в оренду  оскільки відповідач в порушення взятих на себе зобов’язань не виконав належним чином договірних зобов’язань щодо своєчасної та повної сплати орендної плати за період з 01.01.2012 по 30.09.2013 року, у зв’язку з чим у нього виникла заборгованість по орендній платі.
Аналітична інформація про захист прав суб'єктів господарювання від недобросовісної конкуренції та зловживання монопольним становищем;
Протягом 1 кварталу 2014 року господарським судом Сумської області розглядалась  1 справа пов’язана з захистом прав суб'єктів господарювання від недобросовісної конкуренції та зловживання монопольним становищем
У справі №920/201/14 Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Сумигаз» просило суд визнати недійсним рішення адміністративної колегії Сумського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про накладення штрафу. Сумське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України подало зустрічну позовну заяву в якій просить суд стягнути з ПАТ «Сумигаз» штрафів у загальному розмірі 136000,00 грн.
Стягнення на ПАТ «Сумигаз» накладені відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» за зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку розподілу природного газу трубопроводами в межах території Сумської області, на якій розташовані розподільні мережі позивача, що призвели до ущемлення інтересів споживачів та можуть призвести до усунення з ринку інших суб’єктів господарювання, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку. В задоволенні первісного позову судом було відмовлено, зустрічний позов задоволено у повному обсязі. ПАТ «Сумигаз» оскаржило рішення в апеляційному порядку.

Аналітична інформація про захист прав громадян та суб'єктів господарювання у сфері природоохоронних відносин
Протягом звітного періоду судом винесено рішення по 3 справам зазначеної категорії.
У справі № 920/1920/13 присуджено до стягнення з ТОВ “АХ” в доход місцевого бюджету Лебединської міської ради 104 769 грн. 84 коп. шкоди за забруднення земель промисловості. Рішення залишене без змін апеляційною інстанцією.
У справі № 920/1978/13 присуджено до стягнення з Приватного акціонерного товариства “Тростянецьагроспецбуд” завдану шкоду за самовільне використання підземних вод в доход місцевого бюджету Тростянецької міської ради в сумі 298928 грн. 04 коп., для подальшого перерозподілу між бюджетами відповідних рівнів.
У справі № 920/1714/13 відмовлено в позові Сумського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Сумській області до Державного підприємства “Краснопільське лісове господарство” щодо збитків, заподіяних засміченням земельної ділянки (складування тирси змішаної з ґрунтом для подальшого використання як органічного добрива).

Аналітична інформація про захист прав інтелектуальної власності
Розглянуто 3 справи щодо заборони використання знаку для товарів і послуг. У двох випадках в задоволенні позову відмовлено (справи №920/986/13, №920/987/13). В одній справі (№920/1419/13) відмовлено в забороні використання знаку задоволено зустрічний позов та визнано право попереднього користування знаком.

Аналітична інформація про захист корпоративних прав
Судом розглянуто дві справи цієї категорії. В одній справі провадження припинене у зв’язку з відмовою позивача від позовних вимог. В іншій (№920/213/14) скасовано рішення засновників (учасників) Товариства з обмеженою відповідальністю “Каскад” про внесення змін до установчих документів у зв’язку з розірванням договору уступки (купівлі- продажу) частки в статутному капіталі.