flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Товариству присуджено 130 тис. грн за договором транспортного експедирування та штрафні санкції

18 листопада 2020, 12:34

До суду із позовом звернулось ТОВ “Супрамарін м. Одеса, до відповідача ТОВ “Вудлайн Плюс”, смт. Свеса, Ямпільський район про стягнення 130 тис. грн боргу за надані послуги та штрафні санкції. В минулому році сторони уклали договір транспортного експедирування, згідно із ним,  експедитор зобов’язувався за плату і за рахунок клієнта надати або організувати надання транспортно-експедиторських послуг, пов’язаних з організацією та забезпеченням перевезень експортно-імпортних і транзитних вантажів клієнта, а також додаткових послуг. Договором передбачено, що послуги експедитора оплачуються клієнтом на умовах 100% передоплати на підставі виставленого експедитором рахунку протягом 3 банківських днів з дня їх виставлення.

Судом встановлено факт невиконання відповідачем прийнятих на себе договірних зобов'язань, відтак позовні вимоги в частині стягнення 92589,00 грн. вартості наданих послуг транспортно-експедиторського обслуговування є обґрунтовані, документально підтверджені та підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 599 ЦК України зобов'язання припиняється належним чином проведеним виконанням. Однак, якщо зобов'язання не виконано належним чином, то на сторону, яка допустила неналежне виконання, покладаються додаткові юридичні обов'язки.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Статтею 216 ГК України передбачено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Суд вирішив позов задовольнити повністю.