flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Лісове господарство через суд повернуло 665 тис. грн заборгованості за деревину

17 листопада 2020, 14:10

До суду із позовом звернулось ДП “Свеське лісове господарство” до відповідача  ТОВ  “Еко Прайм” про стягнення 665 тис. грн. за поставлену лісопродукцію  що підтверджується товарно-транспортними накладними при перевезенні деревини, за договором.

Кредитор та боржник домовилися про відстрочення сплати кредиторської заборгованості за договорами, яка підтверджена актом звірки взаєморозрахунків шляхом розстрочення боргу. Загальна сума заборгованості, яка підлягала відстроченню складала 754 тис. грн. Сторони узгодили графік погашення заборгованості, але  відповідач не виконав своїх зобов’язань вчасно та в повному обсязі.

Згідно зі ст.ст. 526, 629 Цивільного кодексу України, п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, зобов’язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від зобов’язання не допускається; договір є обов’язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 530 цього ж Кодексу, якщо у зобов’язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Частиною першою статті 222 Господарського кодексу України визначено, що  учасники господарських відносин, які порушили майнові права або законні інтереси інших суб'єктів, зобов'язані поновити їх, не чекаючи пред'явлення їм претензії чи звернення до суду.

 Суд вирішив позов задовольнити повністю.