flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ТОВ “Облсумиліфт” відсудив у КП ТОВ Сумитеплоенергоцентраль” майже 1 млн грн

09 листопада 2020, 12:16

До Господарського суду Сумської області із позовом звернулось ТОВ “Облсумиліфт” (Полтавська область, м. Лубни) до відповідача КП “Сумитеплоенергоцентраль” Сумської міської ради про стягнення 1,5 млн грн основного боргу за договором на організацію та виконання робіт з технічного обслуговування ліфтів і систем диспетчеризації, а також попросив суд покласти на відповідача судові витрати.

Під час розгляду справи, позивач повідомив, що після порушення провадження на поточний рахунок позивача було перераховано частину заборгованості, у зв’язку з чим попросив суд стягнути з відповідача вже 936 тис. грн  боргу та 21,8 тис. грн витрат по сплаті судового збору.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що з боку позивача умови договору виконувалися належним чином в повному обсязі і вчасно, претензій зі сторони відповідача не надходило. Натомість незважаючи на те, що послуги були отримані, тобто фактично спожиті, умови договору щодо оплати за ці надані послуги з боку відповідача були порушені, що призвело до виникнення заборгованості.

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов’язанні встановлений строк термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання).

Враховуючи, вищезазначене, приймаючи до уваги встановлений судом факт несвоєчасної оплати наданих послуг, а також визнання відповідачем суми боргу, суд дійшов висновку, що вимоги позивача про стягнення з відповідача 936,7 тис. грн заборгованості за договором на організацію та виконання робіт з технічного обслуговування ліфтів і систем диспетчеризації є правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.