flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Господарському суді Сумської області відзначили День вишиванки з елементами національного вбрання

21 травня 2020, 14:46

В Господарському суді Сумської області співробітники вшанували свято українського символу у вишиванках. За словами голови Господарського суду Сумської області Олени Резніченко з прадавніх часів вишиванка була для українців не просто одягом, у ній були зашифровані сакральні символи, які зберігають історію народу, його ідентичність. Сьогодні вишивка – ніби стародавній літопис, через який можна доторкнутися до історії та культури кожного куточка України.

Червоне – то вогонь, а чорне – то земля. Мотиви, що використовуються у вишитих орнаментах, зображують навколишнє середовище, людей природу, улюблені рослини й тварин, а також міфологічні елементи, створені фантазією і культурою наших предків.

За довгу історію української вишивки народними майстринями було створено близько ста різних технік вишивання, які визначають особливості вишивки, надають їй оригінальності та самобутності. У кожному регіоні України використовують свою техніку, притаманну цій місцевості.

Щороку суддя Господарського суду Сумської області Світлана Заєць не змінює своїй традиції й одягає українську вишиванку. Сьогодні на ній була сорочка із зображенням улюблених квітів, чорнобривців. Розповідає, що чорнобривці це є також символом України, неймовірно теплі та рідні квіти, які запам’ятовуються з дитинства та пахнуть батьківською хатою.

Суддя Василь Яковенко одягнув сорочку з орнаментами, що були притаманні більш центральній Україні, де вишиванка мала багату кольорову гаму, але на кожній виділяється основний колір, поєднуючи різні техніки вишивання: від хрестика, стебнівки, до кольорових мережок.

Секретар судового засідання Жанна Гордієнко сьогодні в сорочці з рослинно-квітковим орнаментом, що притаманний Херсонщині. Він почав з'являтися на жіночих та чоловічих сорочках ще з середини XIX століття.

А помічник судді Юлія Зеря одягнули стилізовану сукню з українськими геометричними фігурами: ромбами, лініями, зигзагами, колами.

Заступник керівника апарату Олександр Лебедь віддав перевагу Слобідському орнаменту, коли на білому льняному фоні вишивка наносилась однотонними нитками.

Сучасні дизайнери одягу з цікавістю вивчають самобутній народний костюм українців, переймаючи багатство ідей з його невичерпного різноманіття. Це допомагає їм створювати модний одяг, засновану на українських традиціях або хоча б що включає українські орнаменти та елементи, що вносять неповторний колорит в сучасний костюм.