flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл щодо нового кодексу України із процедур банкрутства

18 грудня 2019, 16:25

В Господарському суді Сумської області триває засідання круглого столу, яке організовано Асоціацією правників України, за підтримки міжнародної організації "Pravo-Jistice". Основна мета зустрічі - це обговорення нового кодексу України із процедур банкрутства. Він набув чинності 21 жовтня 2019 р., прийнятий Верховною Радою України наприкінці 2018 р.

Новий Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника — юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи. Структура нового Кодексу включає загалом 137 статей та 4 книги.

Автори Кодексу України з процедур банкрутства переконані, що його норми сприятимуть посиленню ефективності процедури банкрутства в Україні, наблизять її до світових стандартів і забезпечать належний рівень захищеності прав кредиторів та боржників. Звертаємо увагу, що подальший розгляд справ про банкрутство відтепер належить здійснювати відповідно до положень Кодексу.

Відкрила засідання круглого столу заступник голови Господарського суду Сумської області Оксана Соп'яненко, суддя, яка за своєю спеціалізацією розглядає судові справи про банкрутство. На зустрічі присутні відомі адвокати, арбітражні керуючи із Сумської, Харківської, Полтавської, Дніпропетровської областей та міжнародні експерти.

На тлі підвищення рівня відповідальності керівництва та акціонерів новий кодекс дещо послабив позиції арбітражного керуючого. Якщо раніше відсторонити його міг тільки суд, то тепер таку можливість отримав комітет кредиторів.

Таке нововведення можна вважати мінусом: ступінь незалежності керуючого помітно зменшується, і більш переконливі кредитори зможуть повернути справу у вигідне для себе русло.

Утім, нововведення дисциплінують арбітражних керуючих. Для кожної процедури тепер встановлені граничні терміни і їх порушення може стати підставою для відсторонення керуючих.

Більше того, новий кодекс не дозволяє затягувати процес банкрутства. Це, та багато інших важливих питань обговорюється на зустрічі.