flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Господарського суду Сумської області взяли участь в обговоренні судової практики щодо земельних питань в Верховному суді

19 листопада 2019, 15:03

15 листопада 2019 року в КГС ВС відбувся круглий стіл «Земельні спори: актуальні питання застосування законодавства та судова практика». В ньому взяли участь судді Господарського суду Сумської області Оксана Соп'яненко, Олександр Коваленко та Юлія Джепа.

На початку заходу з вітальним словом до його учасників звернулась Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, яка наголосила на актуальності та важливості обраної для обговорення теми: «Питання, заради яких ми сьогодні зустрілися, є досить чутливими. Тому земельні спори потребують дуже особливої уваги. В першому читанні проголосований законопроєкт № 2178-10, який, у разі його прийняття, відкриє ринок землі. Тому у нас будуть з’являтися нові земельні спори, до розгляду яких, ми безперечно повинні готуватися. Сьогодні у нас є можливість обмінятися досвідом, обговорити питання, які викликають труднощі у правозастосуванні, і, що важливо, ми повинні переконувати один одного і наближатися до спільних позицій для того, щоб потім бути переконливими для людей, щодо яких ми приймаємо рішення».

У своєму виступі Голова ВС подякувала всім небайдужим, хто вболіває за незалежність судової системи: «Незважаючи на тиск, ми також відчуваємо підтримку професійної спільноти, адвокатських об’єднань, Асоціації правників України. І це нас мотивує та надихає на вдосконалення своєї роботи».

Модератор заходу – секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Тетяна Дроботова представила учасників заходу, звернула увагу на важливість судової практики в земельних спорах, зокрема в тому контексті, що її аналіз дає можливість землекористувачам спрогнозувати потенційні переваги та ризики, що можуть виникнути у певних ситуаціях.

Згідно зі статистичними відомостями Верховний Суд у 2018 – 2019 роках переглянув близько 9 тис. справ, пов'язаних з вирішенням земельних спорів.

Аналіз структури земельних спорів свідчить про те, що найбільшу частку в ній складають спори щодо:

поновлення договору оренди землі в порядку ст. 33 Закону України "Про оренду землі";
розірвання та визнання недійсним договору оренди землі;
переходу прав на землю під час відчуження об'єкта нерухомості в порядку ст. 377 Цивільного кодексу України, ст. 120 Земельного кодексу України;
стягнення орендної плати за землю.

У заході взяли участь біля 100 учасників, серед яких: судді Верховного Суду, науковці, експерти, судді апеляційних та місцевих господарських судів, які обговорили питання: застосування положень Закону України «Про оренду землі» (укладення, поновлення, розірвання, припинення договору оренди); способів захисту прав у справах зі спорів, що виникають із земельних відносин; застосування рішень Європейського суду з прав людини у вирішенні земельних спорів.

Під час заходу було визначено усталені підходи до вирішення земельних спорів, а в процесі науково-правової дискусії окреслено ті питання земельного законодавства, щодо яких є певна правова невизначеність. Учасники акцентували увагу на необхідності системного тлумачення земельного законодавства з урахуванням функціонального, практичного аспекту.

За результатами заходу запропоновано розробити пропозиції щодо складних і неоднозначних питань вирішення земельних спорів, які в подальшому планується довести до відома юридичної спільноти.

Цей захід став одним з перших кроків до поєднання суддів всіх юрисдикцій: господарської, цивільної та адміністративної, а також науковців для визначення шляхів розв'язання проблемних питань застосування земельного законодавства.