flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виробник продукції через суд повернув 1,7 мільйона гривень боргу та відсотки за його користуванням

23 жовтня 2019, 16:04

До Господарського суду Сумської області з позовом звернулось ТОВ “Житомирський м’ясокомбінат” до відповідача ТОВ “Еліта” про стягнення 1,7 млн грн заборгованості  за дистриб’юторським договором, з яких: 1,5 млн грн — основна заборгованість, 49 тис. грн — пеня, 4 тис. грн — відсотки за користування чужими коштами, 136 тис. грн штраф за прострочення понад 30 днів; а також судові витрати, пов’язані з розглядом даної справи.
Відповідач у судове засідання не з’явився, обґрунтованого письмового відзиву на позовну заяву не подав.


Розглянувши матеріали справи, дослідивши письмові докази у справі, суд встановив, що між підприємствами був укладений дистриб'юторський договір. Дистриб’ютор мав оплатити вартість отриманої від товариства продукції в безготівковому порядку на банківський рахунок товариства в строки, які вказані в договорі.
В обґрунтування позовних вимог позивач наводить той аргумент, що відповідач порушив взяті на себе зобов'язання, не здійснив вчасні розрахунки за отриманий товар, у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість в сумі 1,5 млн грн.
Згідно зі ст. 11 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.
Частиною першою статті 222 ГК України визначено, що учасники господарських відносин, які порушили майнові права або законні інтереси інших суб'єктів, зобов'язані поновити їх, не чекаючи пред'явлення їм претензії чи звернення до суду.


Відповідачем не подано доказів оплати товару в сумі 1,5 млн грн у встановлений договором строк чи аргументованих заперечень проти вимог позивача.
Враховуючи встановлений судом факт неналежного виконання відповідачем зобов'язань стосовно оплати товару, а вимоги позивача — правомірними, обґрунтованими й такими, що підлягають задоволенню, суд вирішив позов задовольнити повністю.