flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НАК «Нафтогаз» стягнув із ДП «Авіакон» понад 100 тисяч гривень боргу та пеню за природній газ

10 жовтня 2019, 10:53

Відповідач проти позовних вимог заперечував, зазначивши, що  кошти у погашення заборгованості, були розподілені позивачем як оплати за різні періоди. Також у відзиві відповідач заявив клопотання про зменшення позовних вимог суми пені до 1,00 грн.

Розглянувши подані документи і матеріали, об’єктивно оцінивши докази, Господарським судом встановлені наступні обставини: між Публічним акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» та Державним підприємством «Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон» укладено договір постачання природного газу. На виконання умов договору, позивач передав у власність відповідача природний газ на загальну суму 17246848,58 грн, що підтверджується актами приймання - передачі природного газу, копії яких додано позивачем до позовної заяви.

Відповідно до пункту 6.1 договору, оплата за газ здійснюється покупцем виключно грошовими коштами шляхом 100 % поточної оплати протягом місяця поставки природного газу. Остаточний розрахунок за фактично переданий газ здійснюється до 25 числа (включно) місяця, наступного за місяцем поставки газу.

Позивач вказав, що основна заборгованість у відповідача відсутня, проте оплату за переданий газ здійснював несвоєчасно та не виконав зобов’язання у строк визначений договором, чим порушив умови господарського зобов’язання, зокрема вимоги пункту 6.1 договору, у зв’язку з чим позивач звернувся до суду з вимогами до відповідача про стягнення пені, 3 % річних та інфляційних.

Відповідач, в обґрунтуванні відсутності підстав для нарахування штрафних санкцій зазначає, що він із значною затримкою отримував субвенції на надання пільг та житлових субсидій населенню, які перераховувались відповідно до Порядку перерахування деяких субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, субсидій та компенсацій, затвердженого Постановою КМУ № 20 від 11.01.2005, що призвело до несвоєчасного виконання відповідачем своїх зобов’язань по оплаті поставленого природного газу.

Розглянувши клопотання відповідача про зменшення пені,  у рішенні суду по справі № 920/816/19 зазначається: «Статтею 233 Господарського кодексу України передбачено, що у разі якщо належні до сплати штрафні санкції надмірно великі порівняно із збитками кредитора, суд має право зменшити розмір санкцій. При цьому   повинно бути взято до уваги: ступінь виконання зобов’язання боржником;   майновий стан сторін, які беруть участь у зобов’язанні; не лише майнові, але й інші інтереси сторін, що заслуговують на увагу. Якщо порушення зобов’язання не завдало збитків іншим учасникам господарських відносин, суд може з урахуванням інтересів боржника зменшити розмір належних до сплати штрафних санкцій».

Зважаючи на наведені вище обставини справи, суд, визнав доцільним зменшити розмір пені  до 1,00 грн.

Щодо нарахованих позивачем 25957,97 грн. 3 % річних та 78896,96 грн. інфляційних втрат, суд зазначає, що  позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи, належними, допустимими, достовірними, достатніми та підлягають.

Суд вирішив позов задовольнити частково.