flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розглянув п`ять справ за позовом АТ «Українська залізниця» до відповідача ПАТ «Сумихімпром»

18 вересня 2019, 16:10

Суд розглянув п`ять справ за позовом АТ «Українська залізниця» про стягнення майже 400 тис. грн. штрафу із ПАТ «Сумихімпром». Підставою нарахування штрафних санкцій стало невірне зазначення відправником вантажу у залізничних накладних адреси вантажоодержувача.

Питання перевезення вантажів урегульовані Статутом залізниць України, стаття 24 якого надає залізницям право перевіряти правильність відомостей, зазначених відправником у залізничній накладній, а також періодично перевіряти кількість та масу вантажу, що зазначаються у накладній, у тому числі і після прибуття вантажу на станцію призначення. Згідно з  вимогами статті 122 Статуту залізниць України за неправильно зазначені в накладній масу, кількість місць вантажу, його назву, код та адресу одержувача, з відправника стягується штраф у розмірі п’ятикратної провізної плати за всю відстань перевезення. Такий штраф підлягає стягненню за самий факт допущення вантажовідправником зазначених порушень, незалежно від того, чи завдано залізниці  у зв’язку з цим збитків.

Відповідач – ПАТ «Сумихімпром», працівниками якого при заповненні залізничної накладної була невірно вказана адреса отримувача вантажу, звернувся до суду із клопотанням про зменшення розміру штрафу, зазначивши, що помилкова адреса вантажоодержувача була виправлена, будь-які негативні наслідки для позивача відсутні, в той час як підприємство знаходиться в тяжкому фінансовому стані.

Суд у прийнятих рішеннях зауважив, що цивільні та господарські відносини у країні ґрунтуються на засадах справедливості, добросовісності, розумності, як складових елементів принципу верховенства права. Наявність у кредитора можливості стягувати із боржника надмірні грошові суми як неустойку спотворює її дійсне правове призначення, оскільки із засобу розумного стимулювання боржника виконувати основне зобов'язання неустойка перетворюється на несправедливо непомірний тягар для боржника та джерело отримання невиправданих додаткових прибутків кредитором.

Враховуюче надане суду статтею 233 Господарського Кодексу України право зменшити розмір санкцій, якщо належні до сплати штрафні санкції надмірно великі порівняно із збитками кредитора, господарський суд задовольнив вимоги АТ «Українська залізниця» частково і стягнув з відповідача ПАТ «Сумихімпром» штраф у розмірі 50 % від нарахованої суми.

За інформацією судді Господарського суду Сумської області Оксани Соп'яненко