flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Господарського суду Сумської області взяли участь у міжнародній конференції з прав людини

11 червня 2019, 17:00

Суддя-спікер Господарського суду Сумської області Юлія Джепа разом із заступником голови суду Оксаною Соп'яненко взяли участь у 5-ій міжнародній конференції із прав людини: «Комунікація, мас-медіа, права людини», що проходила в м. Варшава, Польща.

На форумі судді представили у співавторстві доповідь та наукову статтю, яку буде опубліковано у збірнику. Тема – «Забезпечення права на мирне володіння своїм майном в процедурах банкрутства фізичної особи в Україні». Метою було дослідити особливості цієї юридичної процедури в України відповідно до норм Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, право на мирне володіння своїм майном, яке полягає у тому, що ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Для прикладу, у США правила щодо споживчого банкрутства діють із кінця XIX століття, в Європі відповідний закон було прийнято в Данії у 1984 році, втім в Україні лише у 2018 році внаслідок збільшення обсягів кредитування, в т.ч. споживчого та іпотечного, що безумовно вказує на актуальність обраної теми.

Як зазначає Юлія Джепа, це надзвичайно цінний досвід презентації англійською мовою спільного дослідження суддів Господарського суду Сумської області з питань банкрутства фізичних осіб на міжнародній конференції за участю вищих навчальних закладів з Італії, Іспанії, Польщі, Сербії, Турції, Албанії та інших європейських країн.

Оксана Соп’яненко підкреслює, що участь в науковій конференції відкриває подальшу перспективу співпраці із європейськими вишами. З одного боку – це виклик, а з іншого – важливо знаходити нові шляхи для оптимізації нашої судової практики та гармонізації її із європейським законодавством та науковим досвідом.