flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позивач через суд стягнув із відповідача очікуваний врожай кукурудзи за 2018 рік

16 серпня 2018, 16:26

До Господарського суду Сумської області із позовом звернулось ТОВ “АГРОТРЕЙД-ВИРОБНИЦТВО” до відповідача: ТОВ “ХЛІБОРОБ”. 

Позивач просить визнати за ним право власності на урожай насіння кукурудзи 2018 року, який знаходиться на земельних ділянках на території Нижньосироватської сільської ради Сумського району Сумської області. Врожай кукурудзи за 2018 рік  є предметом застави за раніше укладеним договором  між сторонами.

Водночас і від відповідача до суду надійшла заява, в якій позовні вимоги визнає. Розглянувши подані документи і матеріали, об’єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарським судом встановлені наступні обставини: між сторонами укладено договір поставки на кукурудзу  урожаю 2017 року  в кількості 470 т, за ціною 5000 грн., на загальну суму товару 2 млн 350 тисяч гривень, з урахуванням ПДВ. Але відповідач взятих зобов’язань  не виконав, чим порушив умови договору поставки, права та охоронювані законом інтереси позивача. Чинним законодавством визначено, що виконання зобов’язання може забезпечуватися, зокрема серед іншого, заставою. Відповідач передав в заставу позивачу майбутній урожай насіння кукурудзи 2018 року, в очікуваній кількості 565,45 т на  загальну вартість предмету застави в сумі 2 млн 261 тис. грн.

Розглянувши матеріали і вислухавши позицію сторін, суд вирішив позов задовольнити повністю і визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю “АГРОТРЕЙД-ВИРОБНИЦТВО” право власності на урожай насіння кукурудзи 2018 року.