flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд залишив в силі рішення господарського по роторним лічильникам

10 серпня 2018, 11:45

Нагадаємо, що в грудні 2017 року ПАТ «Сумигаз» звернyлося до Господарського суду Сумської області з позовом про визнання недійсним рішення Сумського обласного тервідділення Антимонопольного комітету України. В цьому рішенні мова йде про те, що підприємство займає монопольне становище на ринку послуг і не приймає на облік лічильники роторного типу, внесені до Реєстру затверджених типів, які мають відповідні дозволи, що є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. В рішенні АМКУ зазначається також, що такі дії призвели до ущемлення інтересів споживачів та усунення із суміжних (пов'язаних) ринків, а саме, ринку побутових приладів обліку газу та ринку послуг з будівництва/реконструкції внутрішніх газових мереж та встановлення приладів обліку в межах Сумської області інших суб'єктів господарювання. Такі порушення були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку розподілу природного газу. За вказані порушення до ПАТ «Сумигаз» застосований штраф 68 тисяч гривень.

Підставою винесення рішення Антимонопольним комітетом стала наступна ситуація. Мешканець м. Суми громадянин Пономаренко В.А. придбав газовий лічильник роторного типу виробництва ПАТ “Ямпільський приладобудівний завод», отримав у ПАТ «Сумигаз» необхідні технічні умови для його встановлення та звернувся до ПП «Недригайлів «Рембудсервіс» для виконання монтажних робіт. Однак, працівники ПАТ «Сумигаз» відмовили споживачу у прийнятті лічильника на облік Товариства, зняли лічильник газу для проведення експертизи та припинили постачання газу в оселю громадянина Пономаренка В.А. За висновком експертного дослідження газовий лічильник виявився непридатним до експлуатації. Споживач вимушений був придбати інший лічильник роторного типу, який перед встановленням передав на дослідження до ДП «Вінницястандартметрологія» та ДП «Укрметртестстандарт», які підтвердили придатність газового лічильника до експлуатації. Але, працівники ПАТ «Сумигаз» визнали непридатний і цей лічильник та відмовили у прийнятті його на облік.

03.04.2018 Господарським судом було прийнято рішення, яким висновки Сумського обласного тервідділення АМКУ визнані правомірними, а дії ПАТ «Сумигаз», такими, що порушують антимонопольне законодавство.  Станом на дату винесення Господарським судом рішення у цій справі газопостачання до оселі громадянина Пономаренка В.А. не було поновлено.

Харківський апеляційний господарський суд, розглянувши матеріали справи, 16.07.18 залишив в силі рішення Господарського суду Сумської області, тим самим підтвердивши його законність та обґрунтованість.