flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інтерв’ю з головою Господарського суду Сумської області Резніченко О.Ю.

14 грудня 2017, 17:15

Щороку 15 грудня своє професійне свято відзначають працівники суду. Напередодні  професійного свята пропонуємо інтерв’ю з головою Господарського суду Сумської області Оленою Юріївною Резніченко.

- Олено Юріївно, у переддень професійного свята хотілося у Вас поцікавитись, чому по закінченню вищого навчального закладу Ви обрали не викладацьку чи адвокатську, а саме суддівську діяльність?

-Суддівство – це була мрія, до якої я поступово рухалась. Навчаючись в Харківській юридичній академії, я обрала саме суддівський факультет. Вже на останньому курсі, коли підходив час остаточного рішення, я замислилася про роботу в арбітражному суді. Мені дуже сподобався курс «Господарське право» (між іншим, він тільки почав викладатись у той час, коли я навчалась) та безумовно «Арбітражний процес». Після закінчення університету я займалася викладацькою діяльністю, це 1999-2000 роки. А вже потім голова Арбітражного суду Сумської області Понікар М.І. запросив мене взяти участь у конкурсі на посаду судді. Так розпочалася моя робота судді в Арбітражному, а нині - в Господарському суді Сумської області.

- Як працюється суддям в умовах реформування судової системи?

- Суддівська нива ніколи не була легкою. Дійсно, в перехідний період, який обумовлений реформуванням, новими підходами та стандартами,працювати доводиться в інтенсивному режимі. Переконана, що реформи повинні бути добре підготовленими, продуманими, системними, фінансово обґрунтованими, а потім - запровадженими один раз і на довгі роки, щоб забезпечити стабільність регулювання тих чи інших правовідносин, у тому числі судоустрою і судочинства.

- З якими викликами стикаєтесь нині в зв’язку з реформами?

- Перш за все, це кадрові проблеми судів у зв’язку із довготривалим призначенням суддів, у яких закінчились повноваження, та з виходом у відставку майже половини суддівського корпусу. Адже чинним законодавством не визначено конкретних строків переобрання суддів, які  раніше були призначені на п’ятирічний строк. На сьогодні такі судді складають третину суддівського корпусу Господарського суду Сумської області. Вони не мають повноважень для здійснення правосуддя, тобто, перебуваючи у штаті, не можуть розглядати справи. Водночас на інших, діючих суддів, навантаження щодо розгляду справ значно збільшилось. Подібна ситуація нині по всім судам України.

- Як до того чи іншого судді потрапляють справи? Хто слідкує за цим розподілом?

- Раніше процесуальне законодавство передбачало розподіл справ між суддями головою суду. Зараз функціонує автоматизована система документообігу суду, що забезпечує об’єктивний, неупереджений розподіл справ між суддями з дотриманням принципу черговості та рівності кількості справ на кожного суддю. Будь-яке втручання в систему не допускається та карається законом. 

- День працівників суду – це свято всіх, хто тут працює. Розкажіть про роботу всього свого колективу. 

- Ми сьогодні говорили про суддів, але хочу відзначити також важливу й незамінну роботу працівників апарату. Багато із співробітників, як і судді, мають вищу юридичну освіту. Для когось із них робота в суді – покликання на все життя, для інших – чергова сходинка до подальшого особистісного розвитку. Але всі з відповідальністю ставляться до своєї роботи в судовій системі. Користуючись можливістю звернутися до своїх колег , від щирого серця хочу привітати з Днем працівників суду не лише дійсних співробітників, але й ветеранів суддівської праці, що віддали Господарському суду  багато років. Бажаю всім міцного здоров’я, миру, благополуччя й стабільності, фізичних і моральних сил, що дозволяють долати всі життєві перешкоди. З професійним святом!