flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Знайомство із професією - суддя

07 грудня 2017, 13:10

В Господарському суді Сумської області пройшла зустріч для випускників шкіл, які визначаються із своєю майбутньою професією.

Для учнів була підготовлена спеціальна програма,щоб максимально розкрити для них особливості юридичної освіти і,зокрема, професії судді. Присутніх познайомили із роботою електронних державних сервісів, останніми новаціями у галузі судочинства, змінами до Закону України «Про судочинство та статус суддів». І безумовно ключовою подією, яка нещодавно відбулась - прийняттям нових процесуальних кодексів, роботою нового Верховного суду  та обранням його керівництва.

 

Як розповідає заступник керівника апарату Господарського суду Сумської області Олександр Лебедь, важливою місією суду є просвітництво, роз’яснення призначення суду, умови та особливості його роботи. Зустріч з випускниками – це приємний обов’язок.

«Суд – одна з найважливіших інституцій цивілізованого суспільства, місце, куди звертаються за справедливістю та відновленням прав. Пострадянські традиції сформували ореол закритості та неприступності навколо судових установ. Задача просвітницької діяльності не просто розповісти про суди, але сприяти утвердженню цінностей верховенства права, поваги до суду як місця захисту справедливості», - розповів Олександр Лебедь.

В цей день працівники суду влаштували випускникам інтелектуальну гру і можливість попрактикуватися вздобутих знаннях. Учасники розподіляли місця в судовій залі процесу, змагалися у знанні основних статей Конституції України та визначень професійної термінології.

Після практичної частини на гостей чекало спілкування із суддею Господарського суду Сумської області Юлією Джепою. Вона поділилася власною історією, чому обрала професію судді, розповіла про професійні ризики і загрози, з якими стикаються новачки, а також особливості судочинства. Юлія Джепа говорить, що це - одна із найскладніших юридичних професій. Адже вимагає не тільки сміливості, неупередженості,впевненості в собі і своїх діях, але й готовності бути у центрі уваги не лише зали засідань, а й взагалі суспільства, яке прискіпливо спостерігає за особистим життям служителів Феміди.

«У людини, яка бажає обрати професію судді, обов’язково має бути почуття підвищеної відповідальності за наслідки своїх дій, вміння зберігати чужі таємниці, знаходити рівновагу між необхідним для розгляду справи обсягом отримання інформації та дотриманням прав осіб на приватність. Кожен, хто спілкується із суддею, чекає від нас не тільки кваліфікованого виконання обов’язків, але і поважного ставлення до себе, що покладає на суддів особливу моральну відповідальність, вимагає високих особистих якостей», - розповіла Юлія Джепа. Після спілкування випускники шкіл мали можливість ближче роздивитися суддівську атрибутику (мантію і нагрудний знак), які символізують державну владу і повноваження на здійснення правосуддя.