flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пам’ятка: Як поводитись у суді?

24 квітня 2023, 16:32

Пам’ятка: Як поводитись у суді?

Якщо у вас виникла необхідність відвідати суд, слід підготуватися до цього візиту. Візьміть з собою:

  • документ, що посвідчує особу (паспорт чи посвідка на проживання в Україні, Дія), інші документи;
  • документи, які стосуються справи, чи інші докази, необхідні нормативно-правові акти (у книжковій полиці на першому поверсі суду є найнеобхідніші нормативно-правові акти);
  • аркуш паперу чи блокнот з ручкою для нотаток;
  • мобільний телефон та зарядний пристрій (в холі суду є доступ до електромережі, де ви зможете підзарядити свої гаджети).

На вході до приміщення суду вас зустрінуть працівники Служби судової охорони, які відповідають за порядок та безпеку. В разі спрацювання металодетектора, вам буде запропоновано викласти металеві предмети та пред’явити речі для поверхневого огляду. До суду заборонено приносити зброю, її муляжі, легкозаймисті, вибухові, отруйні речовини та наркотичні засоби. Вхід з тваринами також заборонено. Речі, які можуть вам заважати під час засідання, можна залишити у комірці схову. В приміщенні та на території суду здійснюється відео спостереження. В холі суду є доступ до внутрішнього телефону.

Під час повітряної тривоги вхід відвідувачів до приміщення суду обмежений, судові засідання не проводяться. Особам, які перебувають в приміщенні суду під час повітряної тривоги буде запропоновано скористатися укриттям в приміщенні суду. Якщо ви не можете з’явитись за викликом, попередьте про це заздалегідь: поштою (просп. Шевченка Тараса, буд. 18/1, м. Суми, 40011), електронною поштою (inbox@su.arbitr.gov.ua), або телефоном, якщо причина неявки термінова (телефон гарячої лінії: 0542 775 236).

Важливо пам′ятати, що суддям заборонено проводити зустрічі та спілкування з будь-якою із сторін та адвокатами без присутності іншої сторони, надавати коментарі стосовно справи. Тому з організаційними питаннями звертайтеся до працівників апарату суду.

Перебуваючи у приміщенні суду, поводьтеся спокійно та стримано, уникайте яскравого прояву емоцій, розмовляйте без вигуків, аби не заважати іншим. Свій мобільний телефон слід перевести у беззвучний режим. Ввічливо, з повагою ставтесь до суддів та працівників суду, ваших опонентів та інших відвідувачів суду.

Зверніть увагу, що за наявності кабінету Електронного суду відвідування приміщення суду можна звести до мінімуму. В кабінеті Електронного суду можна подати необхідні документи, ознайомитись зі справою, взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку.