flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реєстрація в Електронному суді та про що треба знати!

29 листопада 2021, 16:30

Повідомляємо учасників судових засідань та правників, що з 5 жовтня 2021 року набули чинності зміни до ст. 6 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до яких адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки  реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов’язковому порядку.

В розумінні Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС (далі - Положення) офіційна електронна адреса – це сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів. Адреса електронної пошти, що використовується при реєстрації Електронного кабінету, не може бути зареєстрована на доменних іменах, використання яких заборонено законодавством України

Відповідно до п.7 ст. 6 ГПК України реєстрація в електронному кабінеті не позбавляє права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Звертаємо увагу, що можливості підсистеми Електронний кабінет, є значно ширшими, ніж підписка на отримання процесуальних документів на електронну пошту, яка використовувалась раніше. В електронному кабінеті, крім можливості отримати процесуальні документи суду одразу після їх підписання, можна знайомитись з матеріалами справи (після подання відповідної заяви), подавати заяви, клопотання тощо.

Передбачений ст. 6 ГПК України порядок надсилання документів реалізований у вигляді направлення повідомлення про документ на вказану при реєстрації електронну пошту та відображення відповідного документу в електронному кабінеті. Вхід до кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого цифрового підпису.

Для полегшення реєстрації можна скористатись інструкцією на сайті суду https://cutt.ly/PTDQ2lF, більше інформації на сторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою wiki.court.gov.ua.

Звертаємо увагу, що до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС справи розглядаються (формуються та зберігаються) в паперовій формі. Документи, що надійшли до суду в електронній формі, роздруковуються за наявності такої можливості в суді (п.61 Положення). З огляду на це просимо не зловживати поданням в електронному вигляді додатків надмірного обсягу.

Також просимо повідомляти суд не лише про початок, але і про припинення представництва сторін у справах, для внесення відповідних змін у налаштування електронного суду.

Сподіваємось, що використання електронного кабінету надасть додаткові зручності та підвищить ефективність обміну інформацією між судом та учасниками судового процесу.