flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За порушення договору товариство окрім боргу сплатить й штрафні санкції, загалом майже 370 тис. грн

25 лютого 2021, 14:28

До суду із позовом звернулось  ТОВ “ПАК Індустрія” до відповідача ТОВ Наукове підприємство “Технопак” про стягнення 368 тис. грн основного боргу та штрафні санкції за неналежне виконання договору поставки, а також судові витрати, пов’язані з розглядом справи.

Судом встановлено, що сторонами було укладено договір поставки. Сторони передбачили, що оплата погодженої партії товару здійснюється на підставі виставленого рахунку-фактури на умовах 20% передплати впродовж 2-х банківських днів з дня отримання рахунку-фактури. оплата 80% вартості погодженої партії товару мусить бути сплачена протягом 60 календарних днів з дати фактичного отримання товару.

Факт поставки товару позивачем відповідачу підтверджується матеріалами справи, а саме видатковими накладними:

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що ним на виконання умов договору було поставлено товару на загальну суму 377820 грн, проте відповідачем не здійснив оплати отриманого товару у строки та розміри, обумовлені умовами договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського Кодексу України (далі - ГКУ) суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання - відповідно до вимог, що в певних умовах звичайно ставляться.

Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій.

Згідно зі ст. 229 ГК України учасник господарських відносин у разі порушення ним грошового зобов'язання не звільняється від відповідальності через неможливість виконання і зобов’язаний відшкодувати збитки, завдані невиконанням зобов'язання, а також оплатити штрафні санкції відповідно до вимог, встановлених цих Кодексом та іншими законами.

Враховуючи викладене, а також те, що відповідач не надав суду доказів сплати існуючого боргу, суд приходить до висновку про задоволення позову.

В інший частині позовних вимог щодо стягнення пені в сумі 55 грн 68 коп. суд відмовляє за необґрунтованістю.