flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Фермерське господарство відсудило 109 тис. грн, перерахованих як попередня оплата

03 лютого 2021, 14:28

До суду звернулось селянське фермерське господарство “Вікторія”  до відповідача ТОВ  “Камп Ленд” про стягнення 109,5 тис. грн, перерахованих як попередня оплата, а також судові витрати.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши надані суду докази, суд приходить до висновку про задоволення позову, враховуючи наступне.

Між сторонами було укладено договір поставки, відповідно до умов якого постачальник зобов’язувався передати у власність покупця мінеральні добрива, а покупець зобов’язувався прийняти товар та оплатити його вартість за цінами та на умовах, визначених договором.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач перерахував на рахунок відповідача відповідно кошти в сумі 109500,12 грн., що підтверджується платіжним дорученням. Як зазначає позивач, відповідач товар на зазначену суму не доставив, відповіді не надав.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати (ч. 2 ст. 693 ЦК України).

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог вказаного кодексу.

Отже, правові відносини, що склалися між позивачем та відповідачем, є правовідносинами з поставки товару, згідно з якими у відповідача, внаслідок сплати позивачем 100% передоплати товару, виник обов'язок поставити товар. Оскільки відповідач не поставив товар у зазначені строки, позивач правомірно звернувся до суду. Відповідачем ні доказів факту поставки товару, ні аргументованих заперечень суду надано не було. Тому, позовна вимога позивача про стягнення з відповідача вищезазначеної суми є правомірною, обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.