flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підприємство відсудило 2 млн грн боргу за договром поставки та штрафні санкції

14 січня 2021, 15:14

До господарського суду  звернулось ТОВ «Торгово-промислова компанія «Омега-Автопоставка» до відповідача ТОВ «РІШАС» про стягнення 2 млн грн.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідач порушив умови договору поставки щодо оплати товару, а тому є підстави для нарахування інфляційних втрат, 24 % річних від простроченої суми основної заборгованості, пені та 20 % штрафу відповідно до частини другої статті 625 Цивільного кодексу України та договору поставки.

Матеріалами справи підтверджено факт поставки позивачем товару  на суму 1,5 млн грн і факт  її часткової оплати.

Статтею 193 ГК України встановлено обов’язок суб’єктів господарювання та інших учасників господарських відносин виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов’язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Договір є обов’язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

Заборгованість відповідача за поставлений позивачем товар (надані послуги) разом зі штрафними санкціями повністю підтверджується матеріалами справи, тому суд дійшов висновку – задовольнити позовні вимоги.