flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд стане офіційним майданчиком показу кінострічок XV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

19 жовтня 2018, 11:53

Традиційно із жовтня до кінця грудня відбудеться представлення кінострічок фестивалю про права людини Docudays UA. Господарський суд спільно із  ГО «Соціальна організація студентів» представить кінопоказ для працівників судової сфери Сумської області, правників , учнів та студентів.

За словами голови Господарського суду Сумської області Олени Резніченко, працівники суду із особливою увагою ставляться до участі у всеукраїнському русі із захисту прав людини. Подібні акції розширюють правосвідомість та долучають українську юридичну спільноту до наслідування вищих європейських правових цінностей.

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Рівні рівності» та присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності. Це пропозиція подискутувати про поширені стереотипи та визначити, як сповідувати практики рівності в нашому повсякденні, зрештою – «виміряти» рівні рівності. Ключова кінопрограма присвячена групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві та є недостатньо репрезентовані в медіа. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам подивитись на питання нерівності з різних позицій – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії.

Як зазначає одна з координаторів Мандрівного фестивалю у Сумській області Юлія Тарасенко-Баландіна у програмі представлені вражаючі кінострічки, які дають змогу не лише побачити важливі моменти у житті суспільства та окремих людей зокрема, а провідчувати сердцем усю біль ситуацій порушення прав людини та нерівностей у різних сферах.

Так, коли режисерка Міла Турайлич починає інтимну розмову зі своєю матір’ю у стрічці «Зворотний бік усього», політична лінія розколу, що проходить по їхньому дому, оприявнює сім’ю та країну, яку переслідує її історія. Хроніки родини у Сербії перетворюються на яскравий портрет активіста в часи великих заворушень, піднімаючи питання про обов’язок кожного покоління боротися за своє майбутнє.

Фільм «Вихідний» (режисерка Жанна Максименко-Довгич) – це портрет міста і, водночас, людей, які в ньому живуть. Це фільм про пошук ідентичності на тлі нової війни й тектонічних змін у країні і, як наслідок, у свідомості людей. Стрічка піднімає важливе питання, чи можна й далі жити, застрягши однією ногою в радянському минулому, а іншою – крокуючи в Європу?

Про доньок, дружин та матерів членів грецької неонацистської партії «Золотий світанок» розповідає стрічка «Дівчата “Золотого світанку”» (режисер Ховард Бюстнес). Під час виборів у Греції та судових слухань норвезька знімальна група несподівано отримує доступ до таємних покоїв і сімейного життя членів однієї з найбільш сумнозвісних націоналістичних партій Європи, розкриваючи світогляд, цінності та характери людей, що перебувають на передовій сучасного націоналізму.

До програми фестивалю входить фільм-володар спеціальної відзнаки в програмах DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а також премії імені Андрія Матросова «Гірчиця в садах» Пьотра Армяновського. Фільм розповідає історію Олени, яка їде додому, в село на лінії фронту в «сірій зоні» Донецької області, де провела своє дитинство. У саду дівчина лягає в колючу траву, що посадив її брат, і згадує, які великі й смачні були колись абрикоси, вишні, груші, черешні... Обговорення фільмів відбуватиметься в партнерстві з екпсертами та модераторами правозахисниками.

 

Організатори Фестивалю: Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Південь», БО «Фонд милосердя та здоров’я», ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв». У Сумській області організаторами Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA є ГО «Соціальна організація студентів» та Творчою спілкою “Сумська обласна організація кіноосвіти”/