flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням суду звільнено 98 га землі державної власності

16 липня 2021, 16:13

До суду звернувся керівник Охтирської місцевої прокуратури  до відповідачів: квартирно-експлуатаційного відділу міста Суми та ТОВ  “САН” про визнання договору про спільну діяльність недійсним та зобов’язання звільнити земельну ділянку. В обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на те, що спірний договір за своїм змістом не є договором про спільну діяльність чи про надання послуг, а за своєю правовою сутністю є договором оренди землі, який укладено з порушенням земельного законодавства.

Земельна ділянка розташована на території Чернеччинської сільської ради. В 2020 році між Квартирно-експлуатаційним відділом м. Суми та товариством з обмеженою відповідальністю укладено договір про спільну діяльність, а саме щодо вирощування сільськогосподарської продукції на зазначених землях. Водночас, цей договір за своєю юридичною природою не є договором про спільну діяльність, а фактично є договором оренди землі. Більш того, Квартирно-експлуатаційний відділ позбавлений права розпоряджатися землею, тому діяв поза межами своїх повноважень.

«Встановивши під час розгляду справи, що правочин вчинено з метою приховати інший правочин, суд ухвалює рішення про встановлення його нікчемності або про визнання його недійсним», - йдеться у рішенні суду № 920/28/21 від 13.07.2021.

Суд задовольнив позовні вимоги прокурора повністю.