flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Банк відсудив 4 млн грн, які надавав в якості кредиту

15 квітня 2021, 16:07

До суду звернувся АТ “Альфа-Банк” до відповідачів  ТОВ  “РІШАС” та громадянина К. про стягнення 4 млн 242 тис. грн заборгованості за кредитним договором, відсотків і судові витрати.

В ході розгляду справи було встановлено, між що між банком та ТОВ  “РІШАС” було укладено кредитний договір, згідно із  ним позивач зобов’язувався надати першому відповідачу кредит в сумі 4 млн. грн. Підприємство у свою чергу, зобов’язувалось своєчасно та у повному обсязі виплачувати банку проценти за користування кредитом, виконувати інші умови та повернути банку кредит у визначені терміни. З метою забезпечення належного виконання позичальником своїх зобов`язань, банк уклав договір поруки із поручителем – громадянином К. на всю суму зобов’язань клієнта за цим кредитним договором.

В ході розгляду справи судом встановлено, що позивач виконав свої зобов’язання у повному обсязі, але відповідачі зі свого боку – ні. Із-за чого виникла заборгованість у розмірі 4 млн. грн основного боргу та 242 тис. грн відсотків.

Статтею 554 ЦК України встановлено, що у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Згідно з ч. 1 ст. 1046 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суми позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої якості.

Відповідно до ч. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Суд вирішив позовні вимоги позивача задовольнити повністю.