flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оприлюднення звітності про стан здійснення правосуддя

28 лютого 2014, 15:19

За 2013 рік суддями господарського суду Сумської області було розглянуто 2876 справ. Загальна кількість постановлених судових рішень, які підлягають оскарженню – 4613. Правосуддя в господарському суді Сумської області протягом 2013 року здійснювали 19 суддів, їх роботу забезпечували 78 працівників апарату.

Аналізуючи загальну кількість розглянутих господарських справ можна відзначити, що майже для всіх господарських судів характерне зростання кількості справ закінчених провадженням (пов’язано зі змінами порядку статистичного обліку у 2013 році).

Проте у господарському суді Сумської області це збільшення є одним з найбільших по країні – на 83,5% .

Одночасно загальна кількість постановлених судових документів (що підлягають оскарженню) у Сумській області зменшилась на 10,7 відсотків і склала 4613 судових рішень, хоча в цілому по країні характерне зростання цього показника на 16%.

Розгляд господарським судом Сумської області справ по категоріям характеризується наступними показниками:

1.      спори, що виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними  - 120 справ, що складає 4% від загальної кількості розглянутих справ;

2.      майнові спори, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав – 1076 справ, що складає  37% від загальної кількості розглянутих справ;

3.      про банкрутство – 1036 справ, що складає  36% від загальної кількості розглянутих справ;

4.      спори між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин –  18 справ, що складає 0,6% від загальної кількості розглянутих справ;

5.       спори, пов’язані із захистом права на об’єкт інтелектуальної власності – 5 справ, що складає 0,2% від загальної кількості розглянутих справ;

6.      спори, що виникають із земельних відносин 112 справ, що складає 3,9% від загальної кількості розглянутих справ;

7.      спори, що виникають з інших недоговірних відносин - 509 справ, що складає 18% від загальної кількості розглянутих справ.

 

Структура справ/заяв господарського суду Сумської області

Сталою ознакою вирішених господарським судом області справ є кількісна перевага майнових спорів, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав. У даному звітному періоді вирішено 1076 таких справ, з них 1023 справи становлять спори, пов’язані з невиконання або неналежним виконанням договірних зобов’язань. Загальна сума коштів заявлених до стягнення у даній категорії справ становила понад 350 млн. грн. Сума коштів присуджених до стягнення за вказаними вимогами склала понад 210 млн. грн. Таким чином, рівень задоволення майнових вимог становив 60%.

Із вказаної кількості розглянутих майнових спорів 85 пов’язані зі стягненням заборгованості за спожиті енергоносії. Загальна сума заявлених позовних вимог по вказаних справах склала понад 79 млн. грн. Сума задоволених позовних вимог у справах закінчених провадженням становить понад 45 млн. грн., що складає 57% від заявлених вимог.

Порівнюючи кількість справ розглянутих господарським судом Сумської області за окремими категоріями з показниками по системі господарських судів України та з показниками попереднього року отримаємо наступні результати.

Зі спорів про укладення, зміну, розірвання договорів та визнання їх недійсними закінчено провадженням – 120 справ, що на 35% менше ніж у попередньому році. По Україні кількість справ цієї категорії зменшилась на 32,2%..

З майнових спорів про виконання господарських договорів та з інших підстав закінчено провадженням – 1076, що на 15,5% більше ніж у 2012 році. По Україні кількість справ цієї категорії збільшилась не так значно на 2,3%

У 2013 році господарським судом Сумської області закінчено провадженням 233 справи про банкрутство. Зростання цього показника на 8,4% не є типовим. По Україні відбулось зменшення кількості справ про банкрутство на 14,9%.

Категорія спорів, що виникають з земельних відносин склала у 2013 році 112 справ.

У 2013 році господарським судом Сумської області розглянуто 509 спорів, що виникають з інших не договірних відносин. Це в 2,7 рази більше ніж у попередньому році. Значне зростання справ цієї категорії характерне для всіх господарських судів і пов’язане зі змінами в статистичному обліку запровадженими у 2013 році.

Одним з напрямків збільшення кількості господарських справ стали справи пов’язані з розглядом справ про банкрутство. Кількість яких збільшилась після змін до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» відповідно до яких суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, вирішує усі майнові спори з вимогами до боржника, у тому числі спори про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника (ч.4 ст.9).

З 233 справ про банкрутство, закінчених провадженням у звітному періоді:

-         припинено провадження у зв’язку із затвердженням звіту ліквідатора – 172 справи, що становить 74% від кількості закінчених провадженням справ про банкрутство;

-         припинено провадженням у зв’язку з затвердженням мирової угоди – 1 справа;

-         припинено провадження у зв’язку з виконанням усіх зобов’язань перед кредиторами – 7 справ:

-         припинено з інших підстав – 52 справи;

-         залишено без розгляду – 1 справа.

Загальна кількість заяв кредиторів із грошовими вимогами у справах про банкрутство, що закінчені провадженням, становить 717, по яких: загальна сума грошових вимог, заявлена кредиторами складає 594 913 425 грн., загальна сума грошових вимог кредиторів, визнана судом, складає 594 913 425 грн.

Загальна кількість справ, в яких винесено постанови про визнання банкрутом у звітному періоді склала 103 , з них 57 зі справ закінчених провадженням.

Протягом звітного періоду до господарського суду Сумської області, у справах позовного провадження та про банкрутство, надійшло для розгляду 2 628 заяв, скарг, клопотань (у тому числі у справах про банкрутство 404 ). Всього судом розглянуто 2 469 таких заяв, скарг, клопотань (з них у справах про банкрутство 363 ), не прийнято до розгляду – 137 (у справах про банкруство - 33 ). Кількість судових рішень, які підлягають оскарженню згідно ст. 106 ГПК, прийнятих за результатами розгляду цих заяв або за ініціативою суду, складає 1 175 (в тому числі у справах про банкрутство 726).

У 2013 році господарським судом Сумської області припинено провадженням 412 справ. Порівняно з попереднім роком цей показник не зазнав істотних змін.

Кількість розглянутих справ, порушених за позовами (заявами) прокурорів, у 2013 році по Україні зменшилась на 8,3% порівняно до показника 2012 року, в Сумській області кількість таких справ майже не змінилась (зросла на 2,8%) та склала 147 справ.

Більше 60% (87 справ) порушених за заявами прокурорів належать до категорії майнових спорів, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав.

Спостерігається збільшення кількості надісланих господарськими судами окремих ухвал на 15,9% по Україні та на 25,7% у господарському суді Сумської області (44 окремі ухвали та 7 повідомлень у 2013 році). 

Господарський суд виносить окрему ухвалу при виявленні при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліків в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу. При виявленні у діяльності працівників підприємств та організацій порушення законності, що містять ознаки кримінального правопорушення, господарський суд надсилає про цей факт повідомлення прокурору або органу досудового розслідування.

Більшим ніж середній по Україні є показник кількості одержаних відповідей у відсотках до кількості відправлених окремих ухвал, повідомлень, інформацій. У Сумській області кількість відповідей склала 47,1%, всього по Україні 29,5%.

Це пов’язано з посиленням уваги суддів до результату розгляду окремих ухвал, повідомлень, інформацій, а також зміною порядку здавання справ до архіву, відповідно до якого у разі винесення у справі окремої ухвали, справа підлягає передачі до архіву тільки після долучення до матеріалів справи повідомлення про вжиті заходи або копії постанови судді про розгляд протоколу про вчинення посадовою особою адміністративного правопорушення у зв’язку із залишенням нею окремої ухвали без розгляду.

За 2013 рік в результаті перегляду судових рішень в апеляційному порядку господарському суду Сумської області скасовано (змінено) 188 судових актів, що складає 4,1% до загальної кількості судових актів, які підлягають оскарженню ( 4 613 ), а з урахуванням відновлених судових актів судом касаційної інстанції – 3,6%.

Відсоток кількості змінених і скасованих в апеляційному та касаційному порядку процесуальних документів до загального числа постановлених судових рішень по Сумській області (3,6%) не зазнав істотних змін у господарському суді Сумської області (у 2012 він складав 3%, у 2011 – 3,3 %, у 2010 – 4,5 %).

Але показник якості здійснення судочинства істотно зріс по іншим господарським судам України та склав у середньому 2,6% (у 2012 – 3,6%, у 2011- 3,8%, у 2010 – 4,4%).

Через це відсоток змінених та скасованих судових рішень господарського суду Сумської області у 2013 році вищий ніж середній по місцевим господарським судам України.

Загальна сума судового збору, що присуджена та сплачена заявниками в доход державного бюджету за розглянуті справи та видані документи господарським судом Сумської області у 2013 році становить 6 313 255 грн.

Сума грошових коштів, присуджених до стягнення в державний бюджет та державні позабюджетні фонди, становить 13 946 110 грн., з них санкцій 263 422 грн.