flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив рішення по заводу «Selmi». Людям розпочнуть виплачувати борги по зарплаті

12 грудня 2017, 15:39

Ще в січні 2010 року було відкрито провадження про банкрутство одного з містоутворюючих підприємств Сум - ВАТ «Selmi». Сім років йшла його санація з розглядом різних варіантів збереження унікального підприємства. Арбітражним керуючим та ініціативною групою кредиторів-зарплатників були направлені відповідні листи до Адміністрації Президента, Уряду, Верховної Ради України, Ради національної безпеки та оборони, Міністерства енергетики та вугільної промисловості та інших інстанцій. Втім, вирішити ситуацію учасникам процедури не вдалося, оскільки з 2001 року контрольний пакет акцій «Selmi» було придбано ВАТ ПО «Електрохімічний завод» (РФ) і державної частки в підприємстві вже не було.

Не виправдалися сподівання і щодо приватних інвесторів. Вичерпавши всі можливості для фінансового оздоровлення підприємства, в лютому 2017 року підприємство знову і востаннє визнали банкрутом. За інформацією судді-спікера Господарського суду Сумської області Оксани Соп’яненко, на сьогодні суд фактично закінчив розгляд кредиторських вимог, що дає ліквідатору Євгенію Чупруну можливість приступити до продажу майна підприємства та почати розраховуватися з кредиторами.

Так, 7 грудня суд закінчив розгляд 257 заяв колишніх співробітників заводу і визнав їх вимоги. Всього ж за даними бухгалтерського обліку і ліквідатора, підприємство має заборгованість перед 990 працівниками, і всі вони визнані кредиторами, незалежно від того, зверталися вони безпосередньо до суду чи ні.

Загальна сума боргів із зарплати становить понад 26 млн. грн.