flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Господарському суді Сумської області пройшов «Docudays.ua»

22 листопада 2017, 16:50

У Господарському суді Сумської області спільно із  ГО «Професійна Ліга соціальних працівників Сумщини» пройшов кінопоказ документального кіно в рамках XIV Міжнародного мандрівного фестивалю про права людини «Docudays UA» «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова», режисера Аскольда Курова. Фільм став особливою подією цьогорічного кінофестивалю. Він демонструє усю хронологію подій у кримінальному процесі українського режисера, якого російська сторона звинувачує в тероризмі, бо кілька років тому режисер відкрито виступив проти анексії Криму. Міжнародні організації і правозахисники називають Олега Сенцова політв’язнем, який поплатився своєю свободою саме через політичні і особистісні переконання. Крім засідань суду, синхронів адвокатів і юристів, свідчення свідків та самого Олега Сенцова, глядач бачить в картині ще одного героя - двоюрідну сестру Наталію Каплан, яка намагається в будь-який спосіб допомогти братові. Найзворушливішою сценою фільму є епізод, в якому автор знайомить нас з мамою і двома дітьми Олега. А кульмінація картини - монолог Сенцова, де він міркує про силу духу, волю, ціну переконань. У перегляді та обговоренні фільму взяли участь працівники апарату, а також судді суду.

 За словами в.о. голови Господарського суду Сумської області Олени Резніченко, працівники суду із особливою увагою поставилися до участі у всеукраїнському русі із захисту прав людини. Подібні акції розширюють правосвідомість та долучають українську юридичну спільноту до наслідування вищих європейських правових цінностей. «В цивілізованій країні суд повинен залишатися тим місцем, де особа має знайти справедливість і відновити порушені права. У даному випадку, суд не має зважати на політичні та особисті переконання.», - заявила Олена Резніченко.

 Водночас суддя Господарського суду Юлія Джепа розповідає, що сьогодні потрібно звернути увагу громадськості на долю політв’язнів, таких як Олег Сенцов, оскільки вирішення питання щодо їх звільнення з-під варти якраз можливе лише із використанням вищих урядових інстанцій нашої держави, дипломатичним шляхом. «Крапку у цій справі має поставити Європейський суд з прав людини, бо є сумніви щодо допустимості тих доказів, які покладені в основу вироку Сенцова. Зокрема, обвинувальний акт ґрунтувався на зізнавальних показах, отриманих з очевидним порушенням права на захист», - поділилася враженням після перегляду Юлія Джепа. 

 Docudays UA - Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми програми в регіонах України у рамках Мандрівного фестивалю. Цьогоріч долучився до фестивалю і Господарський суд Сумської області.

Організатори Фестивалю: Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Південь», БО «Фонд милосердя та здоров’я», ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».